Initiatiefnemers
Hoe participatie zorgt voor een goede samenwerking tussen de burgers en gemeente Vlaardingen
Lees hieronder hoe de gemeente Vlaardingen erin slaagt om burgers te betrekken bij
het pilot project – om op een gezonde wijze hemelwaterafvoer af te koppelen bij
buurtbewoners
Partner gezocht!
De gemeente Vlaardingen was op zoek naar een partner voor het nieuwe rioolreconstructieproject. Dit
keer ging het om de Indische Buurt, kwadrant 1. De gemeente wil graag huishoudens stimuleren om
hun hemelwaterafvoer af te koppelen. Waarom ze dit willen doen? Het is simpelweg beter voor het
milieu. Het afkoppelen van het hemelwaterafvoer zorgt er namelijk voor dat bij hevige regenval de
overstromingen van vuil rioolwater afnemen. Dat is een stuk beter voor de natuur, omdat het op deze
manier minder in aanraking komt met dit bevuilde rioolwater.
Participatiesamenleving het kan
De gemeente koos voor een benadering die past binnen de participatiesamenleving. Persoonlijke
betrokkenheid realiseren bij buurtbewoners. Deze aanpak is echter nog nooit eerder gedaan binnen
de gemeente. Het analyseren van de situatie en het verkennen van de mogelijkheden is nog nooit in
zo een verbondenheid gerealiseerd. Het is een gloednieuwe pilot met verschillende
projectdoelstellingen.
Gebiedsmanagers
Voor deze pilot heeft de gemeente samengewerkt met Gebiedsmanagers, onder de naam
Afkoppelcoach. Het belang van de afkoppeling wordt door middel van persoonlijke gesprekken met de
buurtbewoners ter sprake gebracht. Samen met de bewoners werd er per huishouden gekeken naar
de beste oplossing en zo werden zij geënthousiasmeerd om na te denken over maatregelen die zij
zelf zouden kunnen verrichtten.
Onderzoek en haalbaarheid
Voordat de buurtbewoners werden benaderd, werd eerst een onderzoek verricht. In dit onderzoek
werd het plangebied bekeken, het karakter onderzocht en de haalbaarheid gecheckt. Voor de gemeente heeft Gebiedsmanagers een buurtanalyse verricht waarbij een investeringsanalyse werd gemaakt van de te verwachten opbrengst. Opbrengt in deze zin betekent de afkoppelbaarheid van de
individuelen percelen. Daarnaast geeft deze analyse een doorrekening van de totale afkoppelkosten in het project en wordt deze afgezet tegen de financiële projectreservering en duurzaamheidsbaten.
Helder communicatietraject
Hierna startte een helder communicatietraject. Hierbij vonden er gesprekken plaats tussen bewoners
en afkoppelcoaches om de problemen en doelstellingen over te brengen. In deze gesprekken vond
een heldere en logische vertaling plaats van de technische opgave. Samen met een hovenier bespraken Gebiedsmanagers de verschillende mogelijkheden om de private grond te verduurzamen.
Met beeld- en videomateriaal wordt de bewoner geïnformeerd, gestimuleerd en geactiveerd om zelf
een bijdrage te doen op hun eigen terrein.
Hoe creëer je een gezonde betrokkenheid
Met deze proceswijze verwachten we een gezonde betrokkenheid van de buurt te creëren. Mocht het
pilot project succesvol zijn, hetgeen dat we toetsen door middel van een uitgebreide evaluatie, dan
kan deze methode van persoonlijke benadering voor de overige kwadranten in de Indische Buurt
eveneens worden toegepast.
Filosofie van Gebiedsmanagers
Deze vraag sluit naadloos aan bij de filosofie van Gebiedsmanagers: Het zorgvuldig inrichten van een
gezonde leefomgeving is – met aandacht voor alle betrokkenen – van ongekend belang. De veranderende samenleving werd tijdens dit project zichtbaar. Mensen kunnen en willen zichzelf beter
organiseren. De overheid beweegt duidelijk mee in deze ‘bottom-up’ trend, door het geleidelijk introduceren van de participatiesamenleving.
Juiste benadering en resultaat
Ook sluit deze benadering goed aan op het afkoppeltraject van particuliere riolering bij het (te
realiseren) gescheiden rioolstelsel in de openbare ruimte. De omgeving wordt hierbij ook betrokken bij
de planvorming via een participatieproces. Zij ontvangen informatie over de duurzaamheidsambities
van de gemeente en de maatregelen die hierbij horen. De gemeente gaat het dialoog aan met de buurtbewoners en daarmee is de eerste belangrijkste stap gezet.
Ga jij mee met ons op de volgende reis?
Neem contact op met Cyril Parchomov | Projectleider/Omgevingsmanager | cyril.parchomov@gebiedsmanagers.nl | Tel. 0651392394


Gemeente Aalsmeer beantwoordt de behoefte aan woningbouw
Rond het eerste kwartaal van 2022 zullen de eerste heipalen de grond in geslagen worden voor een nieuw woningbouwproject in Aalsmeer, Noord-Holland. In de Kudelstaart zal het project Westeinderhage de omgeving voorzien van maar liefst 267 nieuwe woningen. De gemeente Aalsmeer geeft hiermee gehoor aan de toenemende behoefte aan woningbouw vanuit de bewoners.

Van Omme & De Groot is het initiatiefnemer van dit project. Gebiedsmanagers heeft opdracht gekregen om het project volledig te ontwerpen en uit te werken. Van schets tot aan definitief ontwerp – wij zullen toewerken naar een plan waar iedere stakeholder blij van wordt. Een geweldig integraal project waarin we kunnen laten zien waar wij als Gebiedsmanagers goed in zijn!
Naar verwachting zullen de eerste zichtbare activiteiten rond Q1 van 2022 buiten opgestart worden. Een mooi integraal project waar Gebiedsmanagers trots op is!
Benieuwd wat wij voor jouw organisatie of gemeente kunnen betekenen?
Neem dan contact op via Bart Kwakkelstein | bart.kwakkelstein@gebiedsmanagers.nl |tel. 06-10038390
Drie manieren om grote kansen voor klimaatadaptatie te ontdekken!
Laten we direct beginnen met de eerste analyse!
In deze analyse worden risicogebieden in de wijk uitgelicht op hittestress. Hittestress is de vastgehouden hitte in een stad, omdat de warmte (door bijvoorbeeld gebouwen, veel uitstoot en airco’s) niet weg kan. In de analyse worden verschillende visualisaties gebruikt om probleemlocaties te achterhalen. Dit is van groot belang bij locaties zoals scholen, ziekenhuizen en verzorgingshuizen. Als het daar te warm wordt is dat niet alleen schadelijk voor het milieu, maar ook voor de mensen! Daarom is het belangrijk om deze hittestress efficiënt te bestrijden. Met onze GIS-analyse tools krijg je duidelijk inzicht in de hittestress en hoe je deze zou kunnen verhelpen.


Analyse 2: Natuurvriendelijke oevers
In Nederland neemt de biodiversiteit flink af. Dit komt door de manier waarop wij het land inrichten en beheren. In stedelijk en landelijk gebied komt er steeds minder flora en fauna voor. Echter, wordt de behoefte om de biodiversiteit te verbeteren steeds groter. Het transformeren van oevers kan hier enorm aan bijdragen. Door het natuurvriendelijk maken van oevers komt er ruimte voor een diversiteit aan planten en dieren, waardoor de biodiversiteit in rap tempo toeneemt! Om te onderzoeken of wij een oever natuurvriendelijk kunnen transformeren, doen wij door middel van een GIS-analyse tool een uitgebreide scan. Zo krijg je snel inzicht in welke oevers geschikt kunnen zijn om natuurvriendelijk in te richten en hoe je dit kunt doen.
Parkeren is een enorme belasting voor het milieu. De samenkomst van auto’s en de stroomvoorzieningen zijn slechts enkele factoren die meespelen. Daarom is het van belang om parkeren groen te maken. In deze analyse gaan wij alle parkeerplaatsen in een wijk bekijken en ontdekken wij de kansen voor groen parkeren. Het succesvol maken en houden van groen parkeren is van een aantal factoren afhankelijk: de ligging van de kabels, de schaduwval, de hoeveelheid gebruik van de parkeerplaats, etc. Deze cruciale factoren nemen wij allemaal mee in onze analyse. Zo krijg je per parkeerblok specifiek advies over de vergroeningsmogelijkheden. De uitkomsten worden overzichtelijk gepresenteerd in een aantrekkelijke GIS kaart en vervolgens opgenomen in een online viewer zodat deze gegevens voor iedere betrokkene inzichtelijk zijn.
Neem dan direct contact op met:
Maarten de Hoog | maarten.de.hoog@gebiedsmanagers.nl | Tel. 06 23939319
Hoe het Gebiedsportaal uw project overzichtelijk houdt en tot een succesvol einde brengt
Neem bijvoorbeeld de woonwijk Nieuw Kralingen in Rotterdam. Een mooi voorbeeld waar de complexiteit duidelijk wordt. Hier wordt een woonwijk gebouwd op een oude locatie van een school, gemeentewerf en een aantal verenigingen. Er komt veel bij kijken om de bestaande bouw te transformeren naar een hele nieuwe woonwijk. Er moet rekening gehouden worden met riolering en efficiënte bouwlogistiek, maar ook bijvoorbeeld de voorbelasting en het kappen van bomen. Deze verschillende componenten hebben verschillende belanghebbenden met ieder eigen wensen, eisen en planningen.
Kortom: complexe ontwikkeling is een flinke puzzel. Met ons Gebiedsportaal lossen wij deze puzzel gemakkelijk voor jou op. Deze tool maakt de planning van verschillende partijen visueel en overzichtelijk. Zo wordt het direct duidelijk waar mogelijke conflicten liggen.
Hoe werkt het? In het Gebiedsportaal worden MS project planningen ingeladen in het GIS systeem en vervolgens overzichtelijk weergegeven. Het resultaat? Een interactieve kaart die op elk moment aangeeft wat, waar en wanneer gebeurt. Dit ziet er zo uit:

Het Gebiedsportaal is makkelijk implementeerbaar binnen al uw projecten!
Maak direct een vrijblijvende afspraak met ons en ontdek de mogelijkheden
Onze participatieve aanpak bij de Akkers Schiedam
Gebiedsmanagers draagt samen met gemeente Schiedam, aannemer Van Gelder en Stijlgroep zorg voor de voorbereidingen van een volhoudbare wijk De Akkers in Schiedam.
De publieksparticipatie speelt in de bouwteamfase een voorname rol: voor een 3-tal locaties in de wijk moet op het gebied van functie en gebruik nog een definitief ontwerp worden, waarbij input van de bewoners benodigd is. De coronamaatregelen hebben ertoe geleid dat het gehele participatietraject digitaal is doorlopen. Met de inzet van het de digitale enquête is de buurt bevraagd op met gemeente en Stijlgroep afgestemde thema’s en vragen over leefbaarheid, klimaatadaptiviteit, groen en spelen en vragen. Daarbij is een slimme koppeling gemaakt met Gebiedsportaal, als informatie–hub over projectinformatie, een directe link naar de digitale enquête en informatie over de voorgeschiedenis van het participatietraject:

Afbeelding Gebiedsportaal de Akkers
Aangezien fysieke bewonersavonden niet meer konden plaatsvinden is samen met Van Gelder, de gemeente Schiedam en Stijlgroep een informatiemagazine opgesteld en verspreid onder alle huishoudens in de Akkers. Hierin is naast de rollen en doelstellingen van het bouwteam ook uitleg gegeven hoe het Gebiedsportaal en de digitale enquête te bereiken zijn (links, QR- codes, etc.) De enquête heeft enkele weken open gestaan en heeft tot meer dan 100 respondenten geleid.
Bruikbare output die Gebiedsmanagers heeft verwoord in een constateringenkaart en een responsmemo in overleg met de gemeente en Stijlgroep wordt verwerkt tot een kansenkaart en afgestemd met het technisch ontwerpproces. Dit vormt de basis waarop het definitief ontwerp voor de 3 locaties wordt opgesteld. Terugkoppeling naar de respondenten is heel belangrijk: kaartmateriaal is een visuele weergave van de opbrengst. Deze wordt gedeeld met de buurt via het Gebiedsportaal met links naar de documenten en in de kaartlagen zelf.
Lees ook ons artikel ‘Participatietraject met digitale middelen’ in het informatiemagazine ‘De Akkers’
Technisch ontwerp
Op basis van een vooronderzoek worden de effecten van droogte, hitte, bodemdaling en wateroverlast verkend en worden maatregelen benoemd. Het afkoppelen van HWA is een bekend en tot de verbeelding sprekend voorbeeld. We rekenen capaciteiten door, vinden knelpunten en doen voorstellen om knelpunten op te lossen.
Naast afkoppelen zijn in De Akkers oppervlakkig afstromen, waterberging, infiltratie in de pleinen en toepassen van wadi’s voorbeelden van civieltechnische componenten. Om deze maatregelen te verkennen, inzichtelijk te maken en te borgen is een ambitiedocument over klimaatadaptatie met oplossingsrichtingen aangedragen. Dit ambitiedocument leidt tot een variantenvoorstel. Het ambitiedocument gaat puur over klimaatadaptieve effecten, niet over financiën. Naar verwachting zal van de benoemde maatregelen in het ambitiedocument het groen parkeren op een TTE-systeem en het aanleggen van wadi’s gerealiseerd worden. Deze maatregelen zijn inmiddels goedgekeurd door de gemeentelijke beheerders.


Daarnaast wordt er op civieltechnisch gebied aandacht besteed aan het verkleinen van de zettingsgevoeligheid van de openbare ruimte. De Akkers is een geotechnisch uitdagend gebied omdat de grondopbouw niet in het hele plangebied homogeen is. In het bouwteam wordt een haalbaarheidsstudie uitgevoerd en besloten welke ophoogtechniek(en) worden gebruikt. Er wordt gebruik gemaakt van een trade-off matrix gebruikt om verschillende ophoogmaterialen met elkaar te vergelijken op financiële, technische en klimaatadaptieve eigenschappen. De aannemer adviseert hierin de beheerafdeling van de gemeente.
Er loopt onderzoek naar het toepassen van licht duurzaam ophoogmateriaal, zoals glasschuim. Het toepassen van glasschuim als licht ophoogmateriaal scoort op meerdere vlakken: het is een circulair product en het heeft een lange levensduur. Daarnaast versterkt glasschuim het waterbergend vermogen van de straat omdat het extra waterberging kan creëren.
Naast de waterbergende en infiltrerende maatregelen wordt ook actief aandacht besteed aan het verminderen van hittestress. Dit wordt gedaan door bomen terug te planten door middel van de I-tree methode. Deze methode berekent de waarde van de bomen door een totaalscore van schaduw, grootte, co2 e.d. Gevolg is dus dat door het toepassen van andere type bomen er minder bomen terugkomen maar de totale waarde hetzelfde blijft. Daarnaast wordt door het toepassen van groen parkeren en het extra toevoegen van openbaar groen gewerkt aan het ontharden van de openbare ruimte.
Advies en Engineering
Uitvoeringscontract (RAW/D&C/BVP)
Op basis van bv. een inkoopplan zijn wij wij graag bereid om elk type uitvoeringscontract voor u uit te werken. Wij kennen het volledige spectrum aan RAW-bestekken, prestatiebestekken, kwaliteitsbestekken, E&C, D&C etc. Ondersteuning is mogelijk zowel in de voorbereidingsfase maar natuurlijk ook in de uitvoeringsfase. Wij maken gebruik van een uniek eigen tool voor het maken van documenten voor projectspecifieke eisen. Zie Brochure Handboek Online.
Contract-advisering en beheersing
Inkoopplan & contractkeuze (o.a. BVP)
De Gids Proportionaliteit en de nieuwe Aanbestedingswet kennen voor ons geen geheimen. Gebiedsmanagers beschikt over gedegen juridische expertise om zo het inkooptraject professioneel op te zetten. Dagelijkse paktijkkennis met Tenderned maakt het mogelijk dat wij op een efficiënte manier de aanbestedingsprocedure kunnen invullen.
Project- en Procesmanagement
Interim management / gedelegeerd opdrachtgeverschap civieltechnische werkzaamheden
De projectmanagers en projectleiders van Gebiedsmanagers kennen de klappen van de zweep. Onze meerwaarde leveren wij direct bij aanvang van het project. In nauwe samenwerking met het ontwikkelteam (ontwikkelmanager, planeconoom, stedenbouwer etc.) geven wij een betrouwbare doorkijk op de civieltechnische kanten van uw beoogde (her)ontwikkeling. Dat kunnen wij doen op inhuurbasis / als gedelegeerd opdrachtgever of als ondersteunend civieltechnisch bureau. Specifieke adviesdiensten en -producten zijn: