Initiatiefnemers
Onze participatieve aanpak bij de Akkers Schiedam
Gebiedsmanagers draagt samen met gemeente Schiedam, aannemer Van Gelder en Stijlgroep zorg voor de voorbereidingen van een volhoudbare wijk De Akkers in Schiedam.
De publieksparticipatie speelt in de bouwteamfase een voorname rol: voor een 3-tal locaties in de wijk moet op het gebied van functie en gebruik nog een definitief ontwerp worden, waarbij input van de bewoners benodigd is. De coronamaatregelen hebben ertoe geleid dat het gehele participatietraject digitaal is doorlopen. Met de inzet van het de digitale enquête is de buurt bevraagd op met gemeente en Stijlgroep afgestemde thema’s en vragen over leefbaarheid, klimaatadaptiviteit, groen en spelen en vragen. Daarbij is een slimme koppeling gemaakt met Gebiedsportaal, als informatie–hub over projectinformatie, een directe link naar de digitale enquête en informatie over de voorgeschiedenis van het participatietraject:

Afbeelding Gebiedsportaal de Akkers
Aangezien fysieke bewonersavonden niet meer konden plaatsvinden is samen met Van Gelder, de gemeente Schiedam en Stijlgroep een informatiemagazine opgesteld en verspreid onder alle huishoudens in de Akkers. Hierin is naast de rollen en doelstellingen van het bouwteam ook uitleg gegeven hoe het Gebiedsportaal en de digitale enquête te bereiken zijn (links, QR- codes, etc.) De enquête heeft enkele weken open gestaan en heeft tot meer dan 100 respondenten geleid.
Bruikbare output die Gebiedsmanagers heeft verwoord in een constateringenkaart en een responsmemo in overleg met de gemeente en Stijlgroep wordt verwerkt tot een kansenkaart en afgestemd met het technisch ontwerpproces. Dit vormt de basis waarop het definitief ontwerp voor de 3 locaties wordt opgesteld. Terugkoppeling naar de respondenten is heel belangrijk: kaartmateriaal is een visuele weergave van de opbrengst. Deze wordt gedeeld met de buurt via het Gebiedsportaal met links naar de documenten en in de kaartlagen zelf.
Lees ook ons artikel ‘Participatietraject met digitale middelen’ in het informatiemagazine ‘De Akkers’
Technisch ontwerp
Op basis van een vooronderzoek worden de effecten van droogte, hitte, bodemdaling en wateroverlast verkend en worden maatregelen benoemd. Het afkoppelen van HWA is een bekend en tot de verbeelding sprekend voorbeeld. We rekenen capaciteiten door, vinden knelpunten en doen voorstellen om knelpunten op te lossen.
Naast afkoppelen zijn in De Akkers oppervlakkig afstromen, waterberging, infiltratie in de pleinen en toepassen van wadi’s voorbeelden van civieltechnische componenten. Om deze maatregelen te verkennen, inzichtelijk te maken en te borgen is een ambitiedocument over klimaatadaptatie met oplossingsrichtingen aangedragen. Dit ambitiedocument leidt tot een variantenvoorstel. Het ambitiedocument gaat puur over klimaatadaptieve effecten, niet over financiën. Naar verwachting zal van de benoemde maatregelen in het ambitiedocument het groen parkeren op een TTE-systeem en het aanleggen van wadi’s gerealiseerd worden. Deze maatregelen zijn inmiddels goedgekeurd door de gemeentelijke beheerders.


Daarnaast wordt er op civieltechnisch gebied aandacht besteed aan het verkleinen van de zettingsgevoeligheid van de openbare ruimte. De Akkers is een geotechnisch uitdagend gebied omdat de grondopbouw niet in het hele plangebied homogeen is. In het bouwteam wordt een haalbaarheidsstudie uitgevoerd en besloten welke ophoogtechniek(en) worden gebruikt. Er wordt gebruik gemaakt van een trade-off matrix gebruikt om verschillende ophoogmaterialen met elkaar te vergelijken op financiële, technische en klimaatadaptieve eigenschappen. De aannemer adviseert hierin de beheerafdeling van de gemeente.
Er loopt onderzoek naar het toepassen van licht duurzaam ophoogmateriaal, zoals glasschuim. Het toepassen van glasschuim als licht ophoogmateriaal scoort op meerdere vlakken: het is een circulair product en het heeft een lange levensduur. Daarnaast versterkt glasschuim het waterbergend vermogen van de straat omdat het extra waterberging kan creëren.
Naast de waterbergende en infiltrerende maatregelen wordt ook actief aandacht besteed aan het verminderen van hittestress. Dit wordt gedaan door bomen terug te planten door middel van de I-tree methode. Deze methode berekent de waarde van de bomen door een totaalscore van schaduw, grootte, co2 e.d. Gevolg is dus dat door het toepassen van andere type bomen er minder bomen terugkomen maar de totale waarde hetzelfde blijft. Daarnaast wordt door het toepassen van groen parkeren en het extra toevoegen van openbaar groen gewerkt aan het ontharden van de openbare ruimte.

Project- en Procesmanagement
Interim management / gedelegeerd opdrachtgeverschap civieltechnische werkzaamheden
De projectmanagers en projectleiders van Gebiedsmanagers kennen de klappen van de zweep. Onze meerwaarde leveren wij direct bij aanvang van het project. In nauwe samenwerking met het ontwikkelteam (ontwikkelmanager, planeconoom, stedenbouwer etc.) geven wij een betrouwbare doorkijk op de civieltechnische kanten van uw beoogde (her)ontwikkeling. Dat kunnen wij doen op inhuurbasis / als gedelegeerd opdrachtgever of als ondersteunend civieltechnisch bureau. Specifieke adviesdiensten en -producten zijn:
Contract-advisering en beheersing
Inkoopplan & contractkeuze (o.a. BVP)
De Gids Proportionaliteit en de nieuwe Aanbestedingswet kennen voor ons geen geheimen. Gebiedsmanagers beschikt over gedegen juridische expertise om zo het inkooptraject professioneel op te zetten. Dagelijkse paktijkkennis met Tenderned maakt het mogelijk dat wij op een efficiënte manier de aanbestedingsprocedure kunnen invullen.
Advies en Engineering
Uitvoeringscontract (RAW/D&C/BVP)
Op basis van bv. een inkoopplan zijn wij wij graag bereid om elk type uitvoeringscontract voor u uit te werken. Wij kennen het volledige spectrum aan RAW-bestekken, prestatiebestekken, kwaliteitsbestekken, E&C, D&C etc. Ondersteuning is mogelijk zowel in de voorbereidingsfase maar natuurlijk ook in de uitvoeringsfase. Wij maken gebruik van een uniek eigen tool voor het maken van documenten voor projectspecifieke eisen. Zie Brochure Handboek Online.