Verbetering waterkwaliteit en biodiversiteit

Leerdam Natuurvriendelijke oever

In het hart van Leerdam lag een mooie uitdaging. De waterkwaliteit vereiste verbetering en de biodiversiteit was te mager. Dit was de context waarin het project van de natuurvriendelijke oever Ekster- en Ooievaarlaan is ontstaan. 

Samen met de gemeente Vijfheerenlanden, betrokken inwoners, de vogelwerkgroep, de visvereniging, en De Kuiper Groep zijn we aan de slag gegaan. We hebben een natuurvriendelijke oever ontwikkelt die speciaal ontworpen is om de lokale biodiversiteit te versterken en tegelijkertijd de waterkwaliteit te bevorderen. Verschillende elementen, waaronder een ijsvogelwand, klinkhout, takkenwallen, onderwaterbos, inhammetjes, en eendenkorven, zijn hierbij geïntegreerd.  

Dit alles creëert samen een bloeiend ecosysteem. Maar de veranderingen zijn nog verder gegaan. Als Gebiedsmanagers hebben we een cruciale rol gespeeld in dit proces, van de eerste inventarisatie tot de uitvoeringsbegeleiding. Het resultaat is niet een oever die niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook ecologisch waardevol. 

Maarten-de-Hoog-Adviseur-Klimaat-Water

Een sleutelfactor in ons succes was de betrokkenheid van de vogelwerkgroep en de visvereniging. Lokale kennis en wijsheid werden ingebracht om tot een gedragen ontwerp te komen.

We zijn ontzettend trots dat we hebben kunnen bijdragen aan het versterken van de leefomgeving van Leerdam. Dit project is een inspirerend voorbeeld van hoe samenwerking kan leiden tot de realisatie van stadsnatuur en bijdraagt aan een duurzamere toekomst voor ons allemaal.

Benieuwd naar hoe we meerwaarde kunnen toevoegen aan jouw project? Neem contact met ons op voor een gesprek!

Eendenkorf-Leerdam
NVO Leerdam
NVO Leerdam
NVO Leerdam_Overzicht