Afkoppelcoach

Je bent hier:

Ontdek de kracht van de Afkoppelcoach 

Klimaatverandering brengt grote uitdagingen zoals heftigere regenbuien en langere droogteperiodes. Gemeenten stellen ambitieuze doelen om de impact hiervan te beperken, maar betrokkenheid van bewoners is hierbij ook cruciaal. Gebiedsmanagers biedt een effectieve oplossing: de inzet van een afkoppelcoach. 

Wat doet de Afkoppelcoach? 

De afkoppelcoach is jouw partner in klimaatadaptatie en bewonersbetrokkenheid. Deze professional helpt gemeenten bij projecten zoals rioolvervanging en herontwikkeling. De afkoppelcoach ondersteunt bewoners bij het afkoppelen van regenwater van het gemengde rioolstelsel en het aansluiten op een gescheiden stelsel. Dit water kan vervolgens in de tuin hergebruikt worden. Met meer dan de helft van de gemeentelijke grond in handen van private eigenaren, is het draagvlak onder bewoners essentieel voor een klimaatbestendige leefomgeving. 

Persoonlijk advies en bewustwording 

Onze afkoppelcoach bezoekt de bewoners en geeft advies op maat over klimaatbestendige oplossingen voor in hun tuin. Tijdens deze gesprekken wordt het belang van de maatregelen duidelijk uitgelegd met behulp van een op maat gemaakte menukaart, opgesteld in samenwerking met de gemeente. Zo krijgen bewoners inzicht in waarom hun bijdrage noodzakelijk is en hoe zij samen met de gemeente kunnen werken aan een duurzame, klimaatbestendige toekomst. 

Maatwerk en persoonlijke aandacht 

Onze kracht ligt in het persoonlijke contact met de bewoners, dit is cruciaal voor het creëren van draagvlak. Bewoners zien ons als hun aanspreekpunt voor vragen rondom de klimaatdoelstellingen, hierdoor ontzorgen wij de gemeente. Onze afkoppelcoach biedt maatwerkoplossingen die passen bij het perceel. Dit persoonlijke contact motiveert bewoners om actie te ondernemen en helpt misverstanden en teleurstellingen te voorkomen. Bovendien zijn wij in staat om direct de besproken maatregelen in te plannen, in samenwerking met lokale hoveniers. 

Buitendams bewonersavond

Documentatie en communicatie

In samenwerking met het projectteam houden  we gedetailleerd bij hoe de particuliere terreinen zijn ingericht en of er potentiële problemen zijn bij het afkoppelen van hemelwater. Dit wordt gedaan door middel van een optische schouw, waarbij beeldmateriaal wordt vastgelegd. Daarnaast leggen we tijdens bewonersavonden of via brieven en flyers uit wat de afkoppelcoach doet en nodigen we bewoners uit voor een persoonlijk maatwerkgesprek. De contactmomenten en notulen van gesprekken worden zorgvuldig gedocumenteerd, wat zorgt voor transparantie en overzicht.

Overeenkomsten en borging

Om de afspraken tussen bewoners en gemeente te waarborgen, kan een projectspecifieke overeenkomst voor de gemeente worden opgesteld. Tijdens de maatwerkgesprekken wordt deze overeenkomst uitvoerig besproken en toegelicht, zodat alle partijen duidelijkheid hebben over de gemaakte afspraken en verwachtingen.

Resultaat

Door de inzet van een afkoppelcoach dragen bewoners en gemeenten gezamenlijk bij aan een groenere wijk. Met als resultaat een toename van de biodiversiteit en vermindering van de overlast bij piekbuien. Daarnaast bespaart een afgekoppelde wijk uiteindelijk ook geld. Er gaat per slot van rekening veel minder water richting zuivering, wat bespaart op de kosten van zuivering en energie.

Wil jij bijdragen aan een duurzame toekomst? 

Ben je klaar om samen met ons aan de slag te gaan voor een klimaatbestendige en duurzame leefomgeving? Neem dan contact met ons op en ontdek hoe de afkoppelcoach jou kan helpen! Samen maken we jouw gemeente weerbaar tegen de effecten van klimaatverandering. 

20240919_151325

Omgevingsmanagement

Wil je weten hoe omgevingsparticipatie succesvol geïntegreerd wordt vanaf de voorbereidingsfase? Ontdek onze unieke aanpak.