Hoe creëren we een groene gezonde leefomgeving? Die weerbaar is tegen weersextremen zoals hevige neerslag en hitte, die bijdraagt aan de ecologie van de stad en waar bewoners zich thuis voelen? Dat zijn vragen waar Gebiedsmanagers zich graag mee bezighoudt.
We zien hierin een grote opgave, immers is de biodiversiteit afgelopen decennia wereldwijd flink achteruitgegaan. Ook in Nederland is deze afname duidelijk merkbaar, met een sterke achteruitgang van de oorspronkelijke soorten. De wijze waarop we ons land zijn gaan inrichten en beheren speelt hierin een grote rol. Natuurlijke kronkelige waterlopen zijn rechtgetrokken en oevers voorzien van beschoeiing. Steden en industriegebieden groeiden ten koste van de groene natuurlijke leefomgeving en werden ingepland met veelal uitheemse of gecultiveerde beplanting, met beperkte ecologische waarde. Op het platteland veranderde er, onder andere met de ruilverkaveling, veel en ook gingen kruidenrijke graslanden verloren.
Gelukkig is de ommekeer ingezet; rechte beschoeide waterlopen worden steeds vaker weer natuurlijk ingericht, rivieren en beken krijgen steeds meer de ruimte om buiten de oevers te treden en het besef om steden te vergroenen neemt toe. Om deze vergroeningsopgave uit te voeren worden natuurinclusieve woonwijken ontwikkeld en groennormen toegepast om het groenareaal te vergroten.
Deze verandering is niet alleen positief, maar zeker ook noodzakelijk. Een natuurlijke inrichting is weerbaarder tegen de huidige extreme weersomstandigheden. Bovendien zorgt een gezond natuurlijk systeem voor het beheersen van plagen, bestuiving, CO2 opname, productie van zuurstof, het zuiveren van water, etc. Gebiedsmanagers draagt graag haar steentje bij aan deze ommekeer!