Algeracorridor Krimpen a/d IJssel

Je bent hier:

Studie naar onderhoud Algeracorridor Krimpen a/d IJssel

De Algeracorridor is de verkeersader vanuit de Krimpenerwaard, Krimpen aan den IJssel en Capelle aan den IJssel met Rotterdam en het hoofdwegennet. Onderhoud aan het huidige kruispunt wordt met de nodige moeite en veel creativiteit ingepland. De uitdaging is om te zijner tijd ook grootschalig onderhoud te kunnen uitvoeren. Welke technieken zijn er beschikbaar om een dergelijk groot onderhoud in een kort tijdsbestek uit te voeren?

De huidige studies naar de beste oplossing, gaven een divers beeld over mogelijke oplossingsrichtingen. De indicatieve kosten voor herstel lijken daarbij hoog uit te vallen.

Kennis in de markt

Gebiedsmanagers heeft een marktconsultatie uitgevoerd waarmee de kennis in de markt bij aannemers gebruikt is om zo een beter beeld te krijgen hoe de reconstructie van het knooppunt aangepakt kon worden. In eerste instantie is echter een calamiteitenplan opgesteld. Hiermee is voor de gemeente, maar ook voor overige stakeholders duidelijk gemaakt hoe er omgegaan moet worden met het risico in ‘het bezwijken’ van het kruispunt, danwel andere tijdelijke ongemakken. De huidige spitsstroken hebben bijvoorbeeld soms te kampen met storingen aan de slagbomen. Het calamiteitenplan geeft ook beter inzicht hoe op structurele wijze de omleidingen bij stagnatie via de Algerabrug ingevuld kunnen worden. Communicatielijnen met overige wegbeheerders zijn gestroomlijnd.

Vervolgens is er gekozen voor een marktconsultatie, omdat op deze manier de markt op een open, transparante manier geïnformeerd wordt over de problematiek. Daarbij komt het plezierige effect dat de opdrachtgever verrast kan worden door de mogelijkheden die ‘’de markt’’ wel kent, maar waar tot dusver geen specifieke aandacht aan besteed is.

De contractuele inbreng van Gebiedsmanagers om de markt op te zoeken, in plaats van zelf te zoeken naar de ultieme kostenbesparende oplossing, heeft uiteindelijk geresulteerd in herbezinning. Daarnaast is er hierdoor inzicht hoe er op middellange termijn tot een goede aanbesteding gekomen kan worden. Dit eindresultaat is basis geweest voor de gemeente om het uitvoeringscontract verder uit te werken.

Bouwteam

Uiteindelijk is er gekozen voor het werken met een bouwteam. Hiermee heeft gemeente Krimpen het lef getoond om samen met marktpartijen op zoek te gaan naar de meest pragmatische betaalbare oplossing. Inschrijvers hebben hun expertise ingebracht om de risico’s te minimaliseren en te beheersen maar ook de meest logische fasering voor te dragen en daarmee de overlast zoveel mogelijk te minimaliseren.

Op moment van aanbesteden waren indicatieve prijzen voor hoofdactiviteiten vetrekpunt voor verdere engineering en uiteindelijk een definitieve aanneemsom.

Resultaat

Gemeente Krimpen aan den IJssel heeft lef getoond door in samenwerking met ketenpartners op zoek te gaan naar de beste oplossing voor dit complexe project. Gebiedsmanagers kijkt tevreden terug hoe onze inbreng voor het opzetten van een marktconsultatie en het benutten van suggesties van marktpartijen geresulteerd heeft in een slagvaardig bouwteam. Uiteindelijk is het project tot volle tevredenheid van alle partijen afgerond en is er een structurele verbetering van het kruispunt gerealiseerd.

Meer weten?

Ook benieuwd hoe jouw project op een slimme manier aanbesteed kan worden? Hoe om te gaan met kennis van alle ketenpartners? Hoe het evenwicht te zoeken in een uitvraag die het mogelijk maakt een objectieve vergelijking te maken, de inschrijvers niet te belasten met onnodig hoge tenderkosten maar ook het vertrouwen te krijgen dat er goede inhoudelijke en financiële toetsingskaders zijn? Neem gerust contact op met onze aanbestedingsspecialisten!

Locatie

Algeracorridor, Krimpen a/d IJssel

Opdrachtgever

Gemeente Krimpen a/d IJssel

Projectnaam

Grootschalig onderhoud Algeracorridor