Waterhuishoudkundigplan Nieuw Kralingen Rotterdam

Je bent hier:

De ontwikkeling Nieuw Kralingen is gebaseerd op het idee om de bestaande wijk Kralingen verder uit te bouwen. Dit betekent dat Nieuw Kralingen aansluit op het goede wonen in ruime panden met een statige uitstraling. Net als het bestaande Kralingen is de opzet van de nieuwe wijk compact en groen. De wijk bevindt zich tussen het Kralingse Bos en de A20 in Rotterdam. Benieuwd naar hoe we een bruisende gemeenschap kunnen creëren met 800 prachtige woningen zonder onze waardevolle waterbronnen aan te tasten? Ontdek onze innovatieve aanpak en duik in de wereld van klimaatadaptieve principes die Nieuw Kralingen transformeren tot een groene oase waar het water een vriend wordt, geen vijand.

Droog of nat, wij beheren dat

In Nieuw Kralingen zorgen we voor het evenwicht in grondwaterstanden. Bij regenachtige periodes komt ons DIT-riool in actie om te voorkomen dat grondwater te hoog stijgt. In drogere tijden zorgt het DIT-riool in het zandcunet voor het vasthouden van water. Dit realiseren wij door het werken met drempelputten die de grondwaterstand opstuwen. Ons motto? Geen zorgen over grondwater.

Bewaking en verbetering waterkwaliteit

In Nieuw Kralingen staat de waterkwaliteit centraal. Onze ontwikkeling heeft geen negatieve impact op het water en we zorgen ervoor dat de bestaande bodemkwaliteit geen effect heeft op het oppervlaktewater of grondwater. Hemelwater wordt zorgvuldig beheerd. Het stroomt geleidelijk via ons DIT-riool naar het zandcunet en wordt dan langzaam naar het oppervlaktewater afgevoerd. Rijbanen langs het oppervlaktewater leiden hemelwater via de berm naar het oppervlaktewater en bij regen wordt het hemelwater eerst in een wadi opgeslagen en vervolgens langzaam afgevoerd.

Slim beheren van regenwater

Groen vinden we erg belangrijk in Nieuw Kralingen en daarom leggen groenvoorzieningen lager aan dan de omliggende verharding. Dit bevordert de infiltratie van hemelwater op de plek waar het valt en vergroot de bereikbaarheid van het groen tot het grondwater. Overtollig hemelwater wordt op vier verschillende manieren beheerd: via open water met automatische stuwregeling, ondergrondse berging onder de rijbaan met ons DIT-riool, waterbuffers op particulier terrein en groene/blauwe daken die hemelwater vasthouden.

Voorbereid zijn op de toekomst 

Wij zijn vastbesloten om Nieuw Kralingen in Rotterdam te transformeren tot een duurzame en veerkrachtige gemeenschap waar water geen zorgen baart, maar eerder bijdraagt aan de schoonheid en leefbaarheid van het gebied. Ontdek hoe we de principes van grondwaterbeheer, waterkwaliteit en waterkwantiteit in de praktijk brengen en bereidt je voor op een toekomst die gevormd wordt door zorgvuldig beheerd water. Samen bouwen we aan een betere morgen in Nieuw Kralingen!

Locatie

Rotterdam

Opdrachtgever

Ontwikkelcombinatie Nieuw Kralingen

Projectnaam

Waterhuishoudkundigplan Nieuw Kralingen

“Transformeer je woningontwikkeling met onze kijk op water en creëer een duurzame toekomst. Neem vandaag nog contact op voor een waterrevolutie!”